torstai 27. syyskuuta 2012

Aherrusta ennen lomaa

Nyt on tullut väkerrettyä kaikenlaista. Ei siis muuta kuin asiaan :).

Anoppi eli mummu täytti vuosia. Tämmöinen kääntöpipo lähti postissa hänelle onnitteluksi. 
Trikoot ovat pipossa Triteksiltä. Kaava oma.

 Kuopus se vaan kasvaa, aina vaan. Tarpeita uusille vaatteille siis on. Pojalla on isompi pää kuin isoveljellään, joten monet isoveljeltä ja serkuilta perityt paidat ovat liian tiukkoja kaula-aukoista. Voisihan sitä aina tehdä nappilistaa tai suurentaa kaula-aukkoa vanhoihin paitoihin. Mutta äh...  Jotenkin vaan oli kiva saada ommeltua pojalle jotain ihan omaa, hänelle tehtyä. Kaksi trikoopaitaa valmistui :).  

Metsäkangas on Metsolasta ostettua, hihakangas on superedukkaasti Kuhmoisten kirppikseltä ja resorit Harjulta. Kaavana käytin jotain yöpaidan kaavaa, mikä kaavapinosta löytyi. Voipi olla, että tähän paitaan tulikin sitten liian iso kaula-aukko. No, huomenna se nähdään :).Metsäpaitaa ommellessa kokeilin peitetikissä uusia ulottuvuuksia. Ompelin leveästi kahdella neulalla eli otin keskimmäisen neulan pois. Alalankaa sai melkoisesti kiristää, mutta ihan kivaahan siitä näinkin tuli. Resorit siis kiinnitin kaksinkertaisena saumurilla ja sen jälkeen vain vedin peitetikkikoneella.


Toisena trikoopaitana tein skootteripaidan Nappilistapaidan ohjeella, jolla on tehnyt lukuisia muitakin paitoja. Nyt jätin vain nappilistan pois ja suurensin himpun verran kaula-aukkoa. Trikoo tässä on Kestovaippakaupasta. Jotakin on tullut tehtyä myös itselleni. Omalla kaavalla, jolla olen tehnyt myös tämän, syntyi pidemmillä hihoilla paita. Tähän piti tulla 3/4 hihat, mutta kangas ei moiseen riittänyt, joten näin nyt mennään. Kangas on Triteksistä. Ihan varma en ole, tykkäänkö kankaasta :).


Triteksiltä löysin myös edullisesti ihanan tuntuista trikoocollegea. Aivan loistokangasta housuihin, vaikka vaaleanharmaata en niin suosi omissa housuissa. Kaavat housuihin on samat kuin lökäpökissä. Tein vain pikkasen lyhyemmät.

Miehellekin valmistui tämmöiset sivusaumattomat housut. Niistä tuli kuitenkin aivan liian pitkät, joten niitä pitää vielä lyhentää.

Äitini antoi kauan sitten minulle vanhan Marimekon yöpaidan kankaaksi. Kangas on ihanan pehmeää. Silloin jo päätin, että siskon tytölle tästä jotain syntyy. Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi. Näiden teko ei ollutkaan ihan helpoimmasta päästä. Vetoketjua olen purkanut useaan otteeseen, kaula-aukosta tuli liian iso ja sitä säädettiin useaan kertaan. Kaula-aukon resori on ommeltu hunajakenno-ompeleella (ei ollu kivoin purettava ommel...), kun tiesin, että ystäväni Janome ei tästä vetoketjumuhkura-alusta selviäisi ilman hyppytikkejä.

Kaavana käytin Ottobre 4/12 Jumpsuitin kaavaa. Kokona otin leveyden 68 mitalla ja pituuden 80. Takakappaletta muutin saumattomaksi eli kappaleen keskellä ei mene saumaa. Haaraväliin lisäsin tuollasen haarakiilan. Saa nähdä, onko tämä käyttökelpoinen.Tais jäädä selkä-peppu pituus turhan pitkäks ja jalat taas turhan lyhkäseksi. 


Pitäähän isoveljellekin olla yökkäriä. Hänelle syntyi tämmöinen. Paidan kaavana käytin More Greytä ja housukaavana leggarikaavaa (leveys 122, jotä käytin kaksosten leggareiden tekoon). Mun rakkaat ja arvokkaat Saimikaavat on kadonneet. Pitäis vissiin järjestää koko kaavaläjä taas, jospa se sieltä löytyisi.


Lopuksi mennään puutarhaan. Keskiviikkona pääsin seurakunnan järjestämään askarteluiltaan. Siellä Taina Hinskala oli ohjastamassa meitä kanervien kanssa "askartelemiseen". Minä tein tämmöisen kanervakurvin :), joka tosin vielä hakee paikkaansa. 


Tähän meni kaikkiaan viisi kanervaa. Sisällä on tyrox-tötterö, jonka ympärille on rautalankaa ohkaisemmalla langalla (en muista nimeä) sidottu paljon paljon sammalta. Lisäks tukevuutta antamaan ja tuota kurvia varten on laitettu koko systeemin sisään monen monta rautalankaa. Päällimmäiseksi on kiedottu nuo kanervat. Aika kiva tuli, vaikka itse sanonkin. Tosin vihreitä kohtia näkyy vieläkin. Tämä on näitä töitä, jotka ei oo ikinä valmiit, jos ei vaan päätä niin.

Nyt jäänkin viikon ompelutauolla ja lähden lasten kanssa äidin ruokapatojen ääreen :). Pieni tauko surruuttelussa tekee varmasti hyvää.  Iloista ensi viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Oi vau, tuo kanervakurvi on aivan mielettömän upea! En oo tajunnutkaan että kanervia voi jalostaa tuommoseenkin, taidanpa tehdä itselleni kanervakranssin.. Joka vuosi pitää tehdä uusi kranssi oveen, on ollut mm. kuusesta, katajasta, mustikanvarvuista, kävyistä, sammalesta... :)

    Niin ja ihania ompeleita, tuo siun paita on kaunis, kangas on ihanan näköistä :)

    VastaaPoista
  2. MInusta tuo sinun paita on tosi hieno ja pidän tuosta kankaasta! Ja tuommoiset kotihousut pitäisi itsellenikin tehdä.

    Kaikkea sitä kanervastakin voi nähtävästi tehdä ;) - hieno on!

    VastaaPoista